Navštívíme vás zdarma
a nezávazně po celé ČR
Zrak je nedůležitějším lidským orgánem, zprostředkovává nám přes 90% informací z tohoto světa. Málokdo si to ale uvědomuje a málokdo o svůj zrak pečuje.
Počet běžných očních vad (dalekozrakost, krátkozrakost) neustále roste. Například v ČR má až 53% lidí oční vadu, před 100 lety to bylo jen 5-10%.
Co můžete pro své oči udělat? Trénovat své oči
Zavřete oči a kývejte hlavou - dopředu, dozadu, ze strany na stranu a kolem dokola. Tím si uvolníte ztuhlou krční páteř a necháte odpočinout oči.
Se zavřenýma nebo otevřenýma očima pohybujte očima nahoru, dolů, doleva, doprava a uhlopříčně. Nezapomeňte u toho dýchat a mrkat.
Kroužení očima
Nejprve kružte očima na jednu stranu, opakujte pětkrát a poté na druhou se stejným počtem opakování.
Pokud během cviků zavřete oči, budete si zároveň masírovat i oční bulvu.
Skákavý pohled
Snažte se postupně zaostřovat na jednotlivé předměty ve vašem okolí. Na každém přitom spočiňte pohledem maximálně dvě vteřiny.
Mrkání
Oko by mělo mrkat každých 3-5 vteřin. Přední část oka zvaná rohovka je zvlhčována a vyživována slzami. Typické činnosti při kterých zapomínáme mrkat jsou čtení nebo práce na počítači.
Ostření
Natáhněte před sebe ruku, ve které držíte svisle tužku. Zaostřete na horní konec tužky a ruku pomalu přibližujte. Pořád mějte zaostřeno na tužku. Nakonec zavřete na tři minuty oči a překryjte si je dlaněmi.
Dívejte se do dáli
Oči jsou v klidové pozici pokud se díváte do dáli, tím je myšleno opravdu do dáli, až na horizont. Jakýkoliv pohled na blízko je pro oči zatěžující, nejvíce samozřejmě dlouhé čtení nebo dívání se do počítače.
Při přestávkách v práci se dívejte z okna, při cestě z práce zvedněte hlavu a dívejte se co nejvíce do dáli.
V prevenci i léčení se uplatní také působení barevného světla či vizualizace různých barev.
Teplé barvy, jako je žlutá či červená, přitom výrazně podporují prokrvení očí, zelená má harmonizující účinky a studené barvy (modrá a indigová) zase podporují relaxaci očních svalů.
Důležitá je hojná konzumace zeleniny, zvláště pak druhů bohatých na antioxidanty a rostlinné pigmenty (česnek, cibule, špenát, žlutá a oranžová zelenina, listová zelenina, rajčata, červená řepa).